Омега БАККОМ

Какъв тип инвеститор сте?

Уорън Бъфет често казва, че човек трябва да инвестира само в бизнеси, които разбира и в активи, които харесва. Или казано по друг начин – трябва да притежаваме инвестиции, с които да се чувстваме сигурни и спокойни всяка вечер преди да си легнем и всяка сутрин след като се събудим. Ето защо най-важното нещо преди да правим каквато и да било инвестиция е да познаваме себе си. Вижте кой от изброените типове инвеститори сте Вие:

Консервативният инвеститор

Най-важното нещо за консервативния инвеститор е защитата на стойността на парите. Този тип хора лесно подминават привлекателни оферти за високи печалби и се спират на далеч по-скромна възвращаемост в опции, които смятат за сигурни. Консервативни най-често са хора от две демографии – пенсионери, които знаят, че нямат физическото време да правят грешки и млади работници или предприемачи, които са силно привързани към първите си трудно изкарани средства и не биха искали да поемат рискове в инвестицията им. Друга характерна черта за консервативния инвеститор е, че не иска инвестицията да го ангажира прекалено много както и да му отнема много време. Това са хора, които отделят няколко седмици да разучат опциите и след това не желаят да се занимават с това до следващата година, знаейки, че ще си получат сигурната, макар и ниска, доходност.

Фокусираният инвеститор

Фокусираният инвеститор си прилича с консервативния по нежеланието да се поемат прекомерни рискове, но от друга страна това е човек, който желае да отделя доста повече време и внимание на своята инвестиция. Това са хора, чийто подход е методичен и внимателен, имат визия да разрастват чувствително своята инвестиция в бъдеще. Като пряко следствие, фокусираният инвеститор в крайна сметка инвестира в по-рискови активи от консервативния, но пък това са активи, които той разбира в голяма степен и възнамерява да управлява активно с течение на времето.

Мотивираният инвеститор

Мотивираният инвеститор желае не просто да запази парите си чрез инвестици, а да забогатее чрез тях. Това означава, че той/тя има ясна визия къде смята да стигне и е готов да посвети значително време, внимание и ресурси по съставянето на правилния инвестиционен микс като начин за постигане на своите цели. Мотивираните инвеститори са характерни и с желанието си да положат значителни усилия в посока образование – записване на специализирани курсове, семинари, самостоятелно четене на учебници по темата, а дори и започване на относително краткосрочни магистърски степени в сферите на финанси, инвестиции и банкиране. От друга страна, доста лековерни мотивирани инвеститори стават жертва на различни неетични схеми като финансови пирамиди, експлоатиращи тяхното огромно желание да се развиват и по-висок апетит за риск. Това често се дължи на ниска осведоменост и по-оскъдни знания от страна на инвеститора.

Изследващият инвеститор

Това са хора, които са изключително любопитни и спокойни по природа. За тях, инвестирането е дългосрочна игра и те още в началото са подготвени за предстоящи загуби. Изследващите инвеститори обичат диверсифицирани портфолия или по-краткосрочни опции, като се опитват да открият както най-добрите инвестиции, така и да преоткриват и обогатяват своя характер в процеса. Подобно на мотивирания инвеститор, те желаят да вложат значително време и ресурс в своето личностно развитие като инвеститори.

Авантюристичният инвеститор

Авантюристите са хората, които са склонни към поемане на най-висок риск в инвестициите. Те често се радват на сигурни доходи и стабилни спестявания, както и на авантюристична природа и склонност към поемане на високи рискове. Именно това са инвеститорите, които са готови да изтеглят бърз кредит и да купуват акции насред кризата или „скачат“ в най-критикуваните сектори. Авантюристичният инвеститор може да си позволи да загуби значително количество пари и съзнателно поема този риск в търсене на възможности за наистина сериозни печалби.


Източник: pravatami.bg

 

 
Find more about Weather in Plovdiv, BU
Click for weather forecast

Обменни курсове на БНБ

  • usd 1 USD = 1.75837 BGN
     
  • gbp 1 GBP = 2.26278 BGN
     
  • chf 1 CHF = 1.72047 BGN
     
Етични финанси
bg-wiki
www.anonsi.bg
www.atlasnet.bg
Etik Finansce